Otomotiv sektörü, indüksiyon sertleştirme teknolojisinin, en çok kullanıldığı ve herbir parçanın kalitesine kullanım ömrü açısından etki ettiği sektörlerin başında gelir. İndüksiyon sertleştirme, otomotiv sektöründe, parçanın tamamında sertlik istenmeyen, aşınmaya çalışan bölgeler için bölgesel sertleştirmenin yapılması gereken durumlarda yaygın olarak kullanılır. İndüksiyon ile sertleştirme yapmanın en büyük avantajı yüksek hassasiyet ile parçanın istenilen bölgelerinin ısıl işlemden geçirilerek, aşınma direnci ve yorulma dayanımının artırılmasıdır.
İndüksiyon ısıtma ile bölgesel yüzey sertleştirme proses özeti:
- İş parçası yüklenir → Kapalı devre soğutmalı elektrolitik bakır indüksiyon bobini iş parçasını tarar ve istenilen bölgelerdeki yüzeyi elektromanyetik olarak, temassız ısıtır → Isıtmanın akabinde malzemeye ani soğutma ile sertlik kazanması için su verilir. → İş parçası deşarj edilir. → Sertlik değerleri belirli aralıklarda kontrol edilir.
- Parçalar, homojen sertlik dağılımı için, sertleştirme ve soğutma işleminde hız ayarlı motorla döndürülebilir.
- Sertleştirme işlemi içerisinde veya sertleştirme işlemi sonrasında, su vermeden ısıtma yapılarak temperleme (meneviş) işlemi de aynı makinayla gerçekleştirilebilir. Makinanın güç ayarı ve lazer sıcaklık ölçer ile temperleme sıcaklığı ayarlanarak bu işlem gerçekleştirilebilir.
- İndüksiyon sertleştirme makinalarımız robot veya PLC otomasyon sistemleri ile entegre edilebilir. Otomasyona uygun çıkışlar makinalarımızda standart olarak mevcuttur.
Malzemenin çekirdeğindeki mikro yapısı etkilenmeden istenen oranda ve derinlikte yüzeysel sertlik elde edilerek malzeme aşınma direnci ve mukavemeti arttırılır ve yorulma ömrü uzatılır.
İndüksiyon sertleştirme işlemine etki eden başlıca faktörler:
Malzeme kalitesi (karbon oranı), iş parçası boyutları, indüksiyon makinası gücü, indüksiyon makinası frekansı, ısıtma süresi (indüksiyon bobini tarama hızı), indüksiyon bobini tasarımı, su veya yağ verme hızı, ısıtma süresi.
- İndüksiyon ısıl işleminin sonunda bu etmenler göz önüne alınarak; yüzey sertliği, sertlik derinliği ve yüzeysel deformasyon (çarpılma) sonuçları belirlenir. İstenilen değerler yüksek hassasiyet ile sağlanabilir.
- İstenilen sertlik değerlerinin sağlanması için deneme ve testler yapılır. İstenilen sonuca ulaşıldığında, her iş parçası için gereken işlem değerleri makinanın PLC ekranından kaydedilir. Bu sayede, her iş parçasına göre parametreler ayarlandıktan sonra işlem kolayca tekrar edilebilir.
İndüksiyon sertleştirme avantajları:
- Hızlı indüksiyon ısıtma ile yüksek kapasite.
- Modüler, kompakt dizayn.
- Hata ikaz sistemi.Aşırı akım,aşırı voltaj,faz hatası, aşırı sıcaklık, su akış düzensizliği,kısa devre gibi fonksiyonlar ekrandan görülerek yüksek güvenilirlikli koruma sistemi ile kesintisiz çalışma sağlanabilir.
- Dokunmatik ekran. PLC kontrol. Kolay kullanım.
- Su soğutma ünitesi dahil anahtar teslim.
- Farklı güç ve frekans seçenekleri.
- Bölgesel sertleştirme olanağı ve yüksek hassasiyetli sertlik derinliği.
- İşlem tekrarlanabilirliği / Tekratlanabilir kalite.
- Homojen sertlik dağılımı.
- İşlem sonrasında temiz iş parçası. Minimum seviyede oksidasyon.
- Hafif seviyede deformasyon.
- Üretim hattına ve otomasyona entegre imkanı.
- Düşük enerji ve işlem maliyeti.
- Hızlı yedek parça servisi.
İndüksiyon sertleştirme gerektiren yüksek adetli parçaları olan otomotiv yan sanayi firmaları; maliyetleri düşürmek ve kalite seviyesini arttırmak amacıyla giderek indüksiyon sertleştirme işlemini kendi fabrikalarının bünyelerine almaya başlamaktadır. İndüksiyon sertleştirme makinalarına yapılan yatırımın geri dönüşü, hızlı olmakla birlikle, beraberinde ulaşılan kalite ve kapasite artışları da indüksiyon sertleştirme işleminin ısıl işlem atölyelerinden fabrika bünyesine alınması gerektiği argümanını güçlendirmektedir.
İNDMakina, otomotiv yan sanayi başta olmak üzere geniş yelpazeli pek çok sektöre; uygun fiyatlı, fiyat/performans oranı son derece yüksek, anahtar teslim indüksiyon sertleştirme makinaları ve otomasyon sistemleri kurmaktadır. Proje fizibilite aşamasından başlayarak, anahtar teslim kurulum, operatör eğitimi, malzeme mühendisliği, garanti kapsamında makina bakımı ve uzman teknik servisimiz ile her aşamada müşterilerimize aktif olarak hizmet vermekteyiz.
Otomotiv yan sanayisinde yüzeysel ve bölgesel indüksiyon sertleştirme işlemi gören bazı parçalar:
- Motor: motor subapları, külbütör mili, krank mili, kam mili (eksantrik mili), vites dişlileri, bağlantı elemanları,
- Transmisyon: arka aks milleri, ön aks milleri,
- Süspansiyon: amortisör milleri, yaylar, süspansiyon kolları,
- Debriyaj yayları, fren balataları.
İndüksiyonla sertleştirilebilen malzemeler:
- Orta ve yüksek karbonlu çelikler
- Alaşımlı çelikler
- Martenzitik paslanmaz çelikler
- Toz metal
- Dökme demirler
- Küresel grafiflı dökme demirler
- Gri dökme demirler
Teklif almak için:
İş parçası teknik resmi; malzeme kalitesi, parça boyutları, indüksiyon sertleştirme istenen bölgeler ve istenen sertlik değerleri, kapasite(saniye/adet , adet/saat.....)